Maailmalta on vihdoin Suomeenkin  rantautunut hauska langanvärjäystekniikka. Ideana on värjätä valmiiksi neulotun lankapohjan päälle erilaisia kuvioita ja väripintoja. Neulokseen voit maalata, roiskia tai töpöttää väriä, tai kirjoittaa esimerkiksi jonkinlaisen viestin. Lopuksi taatusti uniikki neulos puretaan ja neulotaan vaikkapa sukaksi tai huiviksi. Sock Blank on erinomaisen hyvä lahjaidea mummolle, tätille ja neulojaystävälle. Ja kivaakin se on! Lisäinspiraatiota voit etsiä hashtagilla #sockblank. Alla ohjeet, olkaa hyvät! Sock Blank -lankapohjia löydät täältä.

sockblank

Tarvikkeet:

  • Sock Blank -lankapohja
  • essu ja kumihanskat
  • vettä,etikkaa, suolaa ja iso pyyhe
  • elintarvike- tai reaktiivivärejä (kuten Emo-tuotanto, löytyy useista käsityöliikkeitä)
  • kippoja, kuppeja esim. jogurttipurkkeja tai lääkemittoja, pipetti tai lääkeruisku
  • välineitä maalaukseen -erilaisia siveltimiä, vaahtomuovinpalasia, vanupuikkoja, sabluunoita
  • mikronkestävä kulho + kelmua
  • mikro

HUOM! Mikäli käytät reaktiivivärejä, ei mikroa tai muita välineitä voi käyttää enää ruoanlaittoon!

1. Liota Sock Blank -neulepohjaa kädenlämpöisessä vedessä  vähintään puolen tunnin ajan. Laske ensin vesi, lisää veteen etikkaa ja suolaa (1 osa etikkaa/3 osaa vettä, 1 g/l suolaa) ), sekoita hyvin ja painele neulos kevyesti kokonaan pinnan alle. Lopuksi nosta neule mahdollisimman varovasti venyttämättä vedestä ja painele kevyesti liiat vedet pois pyyhkeen välissä.

2. Suojaa pöytä hyvin ja levitä kostea neulos auki pöydälle. Voit käyttää halutessasi myös pingotusalustaa ja pingottaa neuleen kevyesti auki. Kannattaa myös käyttää essua tai muuta suojaa, sillä värit eivät irtoa vaatteista sekä kumihanskoja.

 

3. Sekoita pieniä määriä haluamiasi värejä veteen (esim. 10 tippaa nestemäistä väriä 1dl:aan vettä). Työhön voi käyttää nestemäisiä reaktiivivärejä kuten mallitöissä tai elintarvikevärejä. Apteekin muovipipetit ovat oiva apu nestemäisen värin annosteluun. Värisävyä voit testailla talous- tai akvarellipaperiin.

4. Värjää neulospohja haluamallasi tavalla. Voit maalata pensselillä, tuputtaa vaahtomuovilla tai pumpulipuikolla, painaa kuvioita sabluunan läpi, roiskia jne. Varmista, että neulos värjääntyy myös takapuolelta, värin on tarkoitus tarttua koko kuituun, ei vain pintaan. Jos värjätyt alueet tuntuvat kovin kosteilta, painele lopuksi liika neste varovasti talouspaperilla, jotta värit eivät sekoitu kiinnitysvaiheessa.

5. Lopuksi värit kiinnitetään mikroaaltouunissa: Rullaa tai taittele työ kevyesti ja asettele se mikronkestävän kulhon pohjalle.  Laita kulhon päälle kelmua ja tee siihen muutama ilmareikä. Huomioi, että neuloksen pitää olla tasaisen kostea, jotta se ei pala mikrossa. Jos neulos on päässyt kuivahtamaan, voit kostuttaa sitä suihkepullolla.

 6. Mikrota työtä täydellä teholla 3-4 minuuttia (mikron tehosta riippuen), anna levätä kulhossa pari minuuttia, käännä neulosta varovasti pihtien tms. avulla ja mikrota uudelleen 3-4 minuuttia. Anna työn jäähtyä, ja sen jälkeen huuhdo se varovasti kädenlämpöissä vesiastiassa. HUOM: mikäli työstä irtoaa kovasti väriä huuhteluveteen, ei se ole kiinnittynyt kunnolla.

 

7. Kuivata  neulos tasossa, ja neulo! Voit neuloa suoraan neuloksesta tai purkaa ja keriä sen. Liota lopuksi valmista neuletyötä kädenlämpöisessä vedessä vähintään muutama tunti, painele pyyhkeen välissä liiat vedet ja pingota kevyesti, jotta neulepinta tasoittuu.

sockblank4sockblank-3sockblank-2

Tallenna